lördag 3 november 2012

Bli bra och hälsosamt

Intressant läsning av Jonas Colting, speciellt delarna:

-Jag känner cyklister som kan snitta 440 watt på en timme, som aldrig varit i ett gym, och som inte skulle klara ett regelrätt marklyft.

-Jag har kunnat ta två VM- och två EM-medaljer i triathlon, utan att kunna ha förmågan att göra en enda regelrätt knäböj med stång

-Faktum är att ju större djup av aerob bas som vi har, desto hårdare kan vi jobba innan vi producerar mjölksyra. Det är ju knappast bristen på muskler eller mjölksyrebildande träning som gör att en tyngdlyftare, bodybuilders, kraftsportare eller släggkastare skulle ha akuta problem med några mils terränglöpning…

-Det står bortom alla tvivel att människan är ett utpräglat konditionsdjur. Maximala styrkeinslag, anaerob träning och explosivitet har visserligen sin plats men som en mycket liten del av den totala arbetsbelastningen. Och absolut inte som ett dagligt inslag, eller som utgångspunkten för en hälsobas!

Jag håller med inlägget till 99%

4 kommentarer:

  1. Det är knappast för att vara hälsosam man cyklar och springer 20-30 Tim/vecka, tror knappast ngn elitidrott är optimal för att optimera hälsa ( fysiskt/psykiskt välbefinnande samt hormonell balans).
    Har man hälsa som målsättning ska man nog nöja sig med att jogga lite tre ggr i veckan köra lite balanserad styrketräning ett par ggr/v samt påta i trädgården..
    /FR

    SvaraRadera
  2. Jo absolut, vet bara att det är ett gäng yngre kollegor som kör crossfit på jobbet, bedömt 5h i veckan, och dom har alltid ont i kroppen nånstans, men de är ju knappa 30år och då går det säkert bra ett tag. Håller med att detta crossfittande är fel för kroppen.

    Sen att köra som colting är nog inte heller bra, men då får man nog gå upp i +25h för att nöta lika mycket som 4h crossfit.

    Sen att du och jag kör typ 3h cykel i veckan just nu är nog inte heller optimalt, men vi lär inte bli utnötta i gammelkropparna :-)

    SvaraRadera
  3. Ha,ha nä utnött blir nog inte ens träningsbyxorna med denna träningsmängden.
    Däremot ur en hälsoaspekt är nog inte 20 Tim bättre än 3.

    SvaraRadera
  4. Ja jag förstår då inte hur man lyckas nöta ut byxor, trainerdäck, kedjor och kassetter. Mina prylar är då som nyskick, jag har aldrig bytt nått förutom nån kedja då och då.

    SvaraRadera